I ordspråk, gåtor, rim, ramsor, visor och uttryck har människor i långa tider förvarat insikter om livet och världen i stort och smått. Med sin koncentrerade och rytmiska form har de varit lätta att minnas och muntligt föra vidare. Det är en ordkonst på hög konstnärlig nivå präglad av uttryckskraft, infallsrikedom, humor och poesi hävdar Johan Althoff i sin nya bok.
I Folklig ordkonst har han samlat muntligt traderad ordkonst från medeltid till 1900-talets början. Det är den första mer omfattande samling på svenska på mycket länge och utgivandet av den är därför en viktig kulturhändelse. Jämfört med äldre samlingar har den en större bredd i genrer och tematik och förmår därigenom synliggöra sammanhang mellan olika uttrycksformer som inte tidigare uppmärksammats.
Också på ett annat sätt bryter boken ny mark. I inledningar till de olika avsnitten för författaren fortlöpande en synnerligen intressant diskussion om språk, tänkande och medvetande som kastar ett nytt och berikande ljus över det folkloristiska materialet och gör det angeläget för oss på ett nytt sätt.
Johan Althoff fortsätter i folklig ordkonst sitt unika utforskande av språkets uttrycksmöjligheter som tidigare resulterade i nyskapande böcker för barn och vuxna. Med böcker som exempelvis Hit och Dit men Ganska Långt Bort, Språklådan, Det mesta är osagt en bok om språkets uttrycksmöjlighet och Ordförrådet har han fått en stor och engagerad läsekrets. Johan är också en ofta anlitad föreläsare