Stockholms slott intar en särställning som kungligt residens och omistlig kulturmiljö. Denna bok berättar om hur slottsbyggnaden under det långa 1900-talet har etablerats som ett betydelsefullt konst- och kulturhistoriskt monument och nationellt kulturarv. I studien tecknas 1900-talets strävan att restaurera, vårda, vetenskapligt beskriva och pedagogiskt förmedla de kungliga miljöerna till allmänheten med utgångspunkt i monarkernas engagemang för slottsbyggnaden och samlingarna, slottsarkitekternas gestaltande bidrag och framväxten av Kungl. Husgeråds kammaren som kulturvårdande institution.
De musei- och utställningsmiljöer som har tillkommit under tidsperioden 1880–2000 behandlas ingående: Slottsmuseum, Gustav III:s antikmuseum, Skattkammaren, Livrustkammaren och Museum Tre Kronor. Den nationella konsthistorieskrivningen, kungliga samlartraditioner, restaureringsverksamheten och de publika utställningarna under 1900-talet belyses likaså i denna kart-läggning av Stockholms slott som kungligt residens och ett kulturarv tillgängligt för alla medborgare.
Rebecka Millhagen Adelswärd är konst- och arkitekturhistoriker, verksam i Stockholm. Detta är hennes doktorsavhandling i konstvetenskap.