Hur och var började livet? Är det unikt för jorden eller finns det lite varstans i universum?
Charles Darwin föreställde sig att livet uppstod i en liten varm damm någonstans på jordytan. Och liknande tankar har varit gängse ända tills man nyligen hittade ett slags märkliga mikrober som levde vid mycket höga temperaturer i närheten av underhavsvulkaner. Då jorden i sin ungdom utsattes för ett ständigt bombardemang av kometer och planetspillror bör en tillvaro långt under jordytan onekligen ha varit tryggare för de spirande livet.
Om det nu var på jorden livet uppstod. Stor sensation väckte nyligen meddelandet att man hittat spår av liv i en meteorit som slagits loss från Mars och så småningom hamnat på jorden. Kan livets vagga ha funnits på Mars? Eller kan det rentav ha nått vårt solsystem i form av sporer från yttre rymden?
Paul Davies granskar teorierna om livets uppkomst och tacklar också den verkligt stora frågan: Vad är liv egentligen? Han visar att den levande cellen är ett system för informationsbehandling och hävdar att livets hemlighet inte ligger i märkliga kemiska bindningar utan i framväxten av informationsbaserad komplexitet. Frågan är: Är livet en oundviklig produkt av fysikaliska lagar, är det en närmast mirakulös slump eller är vårt universum rentav konstruerat så att liv måste uppstå?
Paul Davies är en internationellt välkänd teoretisk fysiker och författare till bl.a. Andra världar, Gud och den nya fysiken, Den kosmiska planen, I huvudet på Gud och I rättan tid.