En sinnlig bok som inspirerar oss att året runt äta lyxigt och gott med naturens hjälp!
"Naturens läckerheter är en bok sprungen ur lust! Lust till god mat, experiment och nya smakupplevelser, men också till naturen - här har nämligen den vilda gratismaten huvudrollen. Många växter är vanliga ogräs som växer utanför knuten, i rabatter, parker eller öppna marker och som mycket väl kan inlemmas i maten, både till vardags och fest."
Så skriver Inger Ingmanson i förordet till boken, som är upplagd efter årets gång. Vi får lära oss känna igen och anrätta gröna växter och blad, vilda kryddörter och lökväxter, svampar, bär, alger, lavar och rötter. Vi får veta hur de använts förr och hur vi bäst kan anrätta dem idag - boken innehåller mängder av härliga recept på sallader, soppor, risotto, pajer, svamprätter, sylter, kompotter, tårtor, örtteer, drinkar, vin, kryddat brännvin, likör, vinäger, färskostar och bröd - allt med ingredienser som du själv kan hitta i naturen! Och givetvis får vi tips om hur vi kan torka, frysa och konservera alla vårens, sommarens och höstens läckerheter.
Inger Ingmanson är biolog och har tidigare utgivit standardverket Kan man äta sånt? samt - tillsammans med Pelle Holmberg - Svenska bärboken, som av Måltidsakademien valdes till Årets Bästa Måltidslitteratur 2002 i kategorin undervisning. Motiveringen löd: "Med stort kunnande samlar boken alla aspekter av vårt lands alla bär, från sökandets glädje i naturen till saftande, syltande och njutning. Den är fylld av den svenska kärleken till naturen och vad den skänker oss."
Boken är rikt illustrerad med foton av Anders Pedersen.