Varför känner akutmottagningarna inte igen symtomen på kvinnors hjärtinfarkter? Varför vet vi så lite om benskörhet, som drabbar fler kvinnor än män? Svaret är att den medicinska forskningen och testerna av mediciner görs på värnpliktiga män!
1,6 miljonersklubben, som fått sitt namn efter antalet kvinnor i Sverige över 45 år, startades för några år sedan för att väcka opinion och sprida information om kvinnors hälsa. Bland dem som insåg den stora bristen på kunskap och som var med och startade klubben fanns Alexandra Charles, professorn i gynekologi och obstetrik Britt-Marie Landgren, kardiologen Karin Schenck-Gustafsson och en lång rad andra mycket kända kvinnor. Klubben ordnar välbesökta seminarier i hela landet, skickar ut nyhetsbrev och lär kvinnor att ställa krav på vårdapparaten.
Eftersom antalet medlemmar i klubben hela tiden ökar (idag över 20.000 medlemmar) och seminarierna redan är fullsatta, har behovet av informationsmaterial i bokform uppstått. I denna innehållsrika bok varvas upplysande avsnitt om de vanligaste kvinnohälsofågorna och de senaste forskningsrönen om hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, bröstcancer, artros etc., skrivna av medicinsk expertis, med personliga berättelser om hälsa, sjukdomar och åldrande av några kända medlemmar i klubbens kärntrupp, t ex Barbro Svensson, Kjerstin Dellert, Gunilla Pontén och Karin Falck. Här blandas allvarliga tankar mitt i livet med skämtsamma berättelser om passioner och engagemang. Boken tar också upp och besvarar de vanligaste frågorna om kvinnohälsa som klubben genom nyhetsbrev och vid seminarier.