Svenska bärboken : våra bär i historien, naturen och matlagningen : med över 300 recept

Fotograf: Anders Pedersen

ISBN: 9789151843001

Utgiven: 2004-06-11

Format: Kartonnage

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
Smultron på strå, en dunkel blåbärsskog eller ett soldränkt hygge med massor av lingon – visst är det en dröm för många av oss! Svenska bärboken presenterar utförligt ett fyrtiotal ätliga bär, vilda och odlade – deras växtsätt, utbredning, ekologi och användningsområden. Vi får också spännande inblickar i vad man gjorde av bären förr i världen. Den fylliga receptdelen inleds med konservering, djupfrysning, hermetisering, vattenkonservering och torkning. Sedan följer över 300 recept på saft & dricka, gelé, sylt & marmelad, kompotter, bärkryddad vinäger, marinad & dressing, sallader och inläggningar, maträtter med bär, efterrätter, bröd & bakverk med bär, vin, brännvin, likörer, drinkar & bål, milkshakes, mjölkdrinkar och smoo-thies. Låter det inte gott med t.ex. krusbärssås till makrill eller smultron med tomatkrämsoppa, vitpepparglass och timjankakor? Ett tjugotal giftiga bär beskrivs också, för att man ska kunna undvika dem.