Smultron på strå, en dunkel blåbärsskog eller ett soldränkt hygge med massor av lingon visst är det en dröm för många av oss!
Svenska bärboken presenterar utförligt ett fyrtiotal ätliga bär, vilda och odlade deras växtsätt, utbredning, ekologi och användningsområden. Vi får också spännande inblickar i vad man gjorde av bären förr i världen.
Den fylliga receptdelen inleds med konservering, djupfrysning, hermetisering, vattenkonservering och torkning. Sedan följer över 300 recept på saft & dricka, gelé, sylt & marmelad, kompotter, bärkryddad vinäger, marinad & dressing, sallader och inläggningar, maträtter med bär, efterrätter, bröd & bakverk med bär, vin, brännvin, likörer, drinkar & bål, milkshakes, mjölkdrinkar och smoo-thies. Låter det inte gott med t.ex. krusbärssås till makrill eller smultron med tomatkrämsoppa, vitpepparglass och timjankakor?
Ett tjugotal giftiga bär beskrivs också, för att man ska kunna undvika dem.