Solen smeker mitt sommarskinn
till morgonkaffe på stilla stugaltan
medan världen rasar samman
i min smartphone.
I landet mellan den femtifemte och den sextinionde breddgraden är naturens skiftningar ständigt närvarande. Där finns vårvinter, vår, försommar, högsommar, sensommar, finhöst, fulhöst, svartvinter och vitvinter. På senare år har landet strax söder om Norra Ishavet också fått smaka på subtropisk sommar.
Väderlekens växlingar utgör versmåttet för lyrikverket De tio årstiderna. Livets återkomst, blomning, vissnande och nedfrysning utgör ramen för en lågmäld poetisk vandring genom längtan, inställda uppror och den svåra konsten att leva tillsammans. Genom de trettio dikterna löper en reflektion om existensens förutsättningar i människans tidsålder – antropocen.
Peter Gustavsson har en lång bakgrund inom folkbildning och arbetarrörelse och arbetar som utredare för Arbetarnas Bildningsförbund (ABF). Han har tidigare varit politisk redaktör för tidningen UppsalaDemokraten och medförfattare till flera fackböcker kring samhällsfrågor. Under åren 2015–18 var han ordförande för Uppsala kommuns kulturnämnd.
Peter Gustavsson har medverkat med sin poesi i uppläsningar och antologier. De tio årstiderna är hans första diktsamling. Boken är formgiven av Påhl Sundström och Klas-Herman Lundgren har tagit författarporträtt.