Har du svårt att bestämma dig, rött eller vitt vin till maten? Gör det lätt välj champagne!
Här finns det mesta som är värt att veta om den pärlande drycken.
Drick champagne lite oftare, ju mer spontant desto större njutning, säger författaren Kåre Halldén. Varför inte till isterbanden en tisdagskväll?
I början av 1990-talet hamnade han och en god vän i Champagne. Överallt bjöd producenter champagne till försäljning. Svenskarna insåg plötsligt att det fanns fler champagner än Dom Pérignon. Och att champagne som dryck till maten fick smaksinnena att hoppa högt. Sedan dess har resorna till Champagne blivit många och Kåre Halldéns intresse för de lockande bubblorna har bara ökat.
Boken är en härlig blandning av fakta, klokskap, anekdoter och kuriosa. Här får du exempel på drickvänliga glas och hur du ordnar en champagneprovning. Det finns trevliga matrecept som smakar gott till champagne, bland annat en nyårssupé. Du får praktiska råd, till exempel hur du öppnar flaskan försiktigt eller galant med värja. Och du får följa druvornas väg från odlingarna till färdiga bubblor. Andra mousserande viner presenteras också, liksom vad det är för skillnad på dem och champagne.
För att locka in andra i denna fascinerande värld har Kåre Halldén också grundat den populära champagneklubben Spruce up.