I en annan tid hade Strömbäck beskrivits som folkbildare, i dag ligger beteckningen omvärldsanalytiker närmare till hands.
Bortom brofästet - tankebok från en ö utspelar sig på Skeppsholmen i Stockholm eller närmare bestämt i författaren Jan-Ewert Strömbäcks tankevärld där han sitter bortom brofästet och minns, reflekterar och kommenterar.
Jan-Ewert Strömbäck lyfter fram sina inspiratörer Folke Fridell, Kerstin Hesselgren och Kenth Pettersson och knyter ihop deras liv och verk med dagsläget i Sverige.
Bortom brofästet - tankebok från en ö är skriven i kortprosans och miniessäernas form. Den handlar om arbete och alienation, kärlek och kunskap, historia och humanism och, främst av allt, om folkets frihet.
Jan-Ewert Strömbäck, född 1949 i Virserum, Småland, men stockholmare sedan trettio år, har tidigare givit ut tretton böcker, ofta om arbetsliv, fackliga frågor och kulturpolitik.
Bortom brofästet är utgiven i samarbete med Podium Distribution.
PRESSRÖSTER
Han påminner oss om de snart helt försvunna orden. Någon som minns ordet människovärde längre till exempel?
- Jan Bergsten, Folket i Bild/Kulturfront
... blandar pressklipp och meditationer med angenäma och lärorika litteraturhistoriska utflykter, i synnerhet en uppgörelse med Folke Fridell där den fragmentariska formen säger lika mycket som en hel monografi ... Summan av alla teman blir nästan ett slags essäroman.
- John Swedenmark, LO-Tidningen