Göran von Knorring berättar i sin bok om ett antal norska kvinnors illegala arbete i Norge, påtvingad flykt och viktiga uppgifter i Utefronten i Sverige. Vi möter kvinnor som kurirer, lottor och kontorister, som sjuksköterskor, sjukvårdsbiträden och tandsköterskor inom de norska militära styrkorna. Men här finns även skådespelerskor, författarinnor, musiker och sångerskor som använde kulturen som vapen. Vi läser om livsfarligt spel med naziregimens makthavare, och vi följer ett stort antal unga norskor som tog emot och behandlade de befriade, svårt sjuka koncentrationslägerfångarna som kom till Ramlösa med de "vita bussarna".
Göran von Knorring är fil mag i etnologi med intresse för militär kulturhistoria. Sedan 1985 har han arbetat som arkivarie/projektledare vid Centrum för Näringslivshistoria i Stockholm. Han har varit redaktör för ett antal böcker och publicerat ett flertal vetenskapliga artiklar inom främst militär- och företagshistoria.
Sedan 1999 är han styrelseledamot i Svensk/Norskt Kulturcenter som bland annat driver Norsk Veteranmuseum i Furudal i Dalarna. Museet visar norrmännens frihetskamp, utbildning i Sverige inom de norska militära styrkorna (Polititroppene) 1943- 1945 och deras inmarsch i Norge.