Dalsland på Arns tid

Illustratör: Larseric Fjellman

ISBN: 9789163335297

Utgiven: 2008-12-04

Format: Häftad

Språk: Svenska

Genre: Kulturhistoria och allmän humaniora

 
Romanerna och filmerna om tempelriddaren Arn har väckt ett nytt intresse för medeltiden, i synnerhet för det medeltida Västergötland. Dit räknades även Dalsland, som då tillhörde Skara stift och lydde under Västgötalagen. Båda landskapen tillhörde samma medeltidsregion med Vänern som förbindelselänk.
Dalsland på Arns tid handlar om det medeltida Dalsland. Här berättas om hur det i Dalsland byggdes både kyrkor och borgar, i en tid då Dalsland var centralt beläget i ett västsvenskt-norskt maktområde. Där stred kungasöner med varandra om makten och där slöts fred.
I Dalsland fanns sju tegelkyrkor från tidigt 1200-tal, vilka är unika för Sverige. De byggdes i en tid då tegel var ett nytt och oprövat material. Alla sju beskrivs i boken. En av dem var Edsleskogs gamla kyrka, som liknades vid en katedral, byggd till minne av en lokal präst Sankt Niklas, som blev mördad. I boken kan man läsa om kyrkbygget och om Sankt Niklas källa, som pilgrimer besökte.
Man får också läsa om den utsirade medeltida kyrkplankan från Vårvik som en tid satt uppspikad på en järnbod, och om Dalslands äldsta stenkyrka, Bolstads kyrka från 1150-talet. I ett stort bildsvep visas många andra medeltida kyrkor i både Dalsland och Västergötland.
Murängens slottsruin från tidigt 1200-tal är fantasieggande plats med sin tradition om kung Ivar. Där fanns både en stormannagård och en gårdskyrka. Murängen ligger nära Gestads kyrka.
I kapitlet borgar och krig skildras Dalaborg vid Vänern, som var ett maktcentrum för delar av Västsverige. Där härskade den mäktige Erik Kettilsson Puke som även innehade Edsholm i södra Värmland. Båda borgruinerna har grävts ut och i boken berättas om fynden, om vad soldaterna åt och vilka skatter allmogen var tvungen att betala.
Två gånger under medeltiden befann sig platser i Dalsland i de stora händelsernas centrum: Kolsäter i februari 1305 då ett fredsfördrag slöts mellan kung Birger och hans bröder, samt Dalaborg i mars 1388 när Sveriges stormän erkände drottning Margareta som regent.
Lättläst och översiktligt redogörs för maktkamper mellan kungasöner, för fördraget i Kolsäter och för nyare forskning om den berömda Dalaborgstraktaten, som var inledningen till Kalmarunionen.
Många platser är intressanta utflyktsmål och en översiktskarta visar var de är belägna.
Boken avslutas med enkel introduktion till de medeltida källorna och några litteraturtips.
Dalsland på Arns tid är rikt illustrerad med många färgfoton och flera teckningar.

Text: Berit Fjellman, illustrationer: Larseric Fjellman.