Om Ung Mor berättar;
Vår kära farmor Inger har alltid berättat så varmt
om sina barn och under åren har vi fått höra
många historier om deras barndom. När vi sedan
fick reda på att farfar hade sparat alla kåserier
som hon skrivit som ung mor blev vi glada och
satt försjunkna i de gulnande tidningsurklippen
en hel sommar. Det är fantastiskt att texterna är
så välbevarade och att man kan få en inblick i hur
livet var för en vanlig Stockholmsfamilj i slutet av
50-talet. Det är intressant att läsa farmors skildringar
av historiska händelser och samhället på
den tiden, samtidigt som man ser att familjelivet
och barnens beteende är precis som idag. Boken
kan beröra olika generationer, såväl de som själva
växte upp i samtid med berättelserna, som oss
yngre, vilket är fantastiskt. Läsaren kan identifiera
sig med händelserna, få en bättre förståelse för
livet förr och njuta av de härliga anekdoterna.
Vi är otroligt tacksamma att farmor, med farfars
hjälp, bevarat denna samhällshistoria under 50 år,
och att vi nu får möjlighet att föra den vidare till
andra generationer!
Melina och Malou Grimlund
Om På- G med Inger;
Runt Grimman rör sig världen fortare. Att hon
sedan en tid varit 60 plus plus har inte dragit
ner tempot. Man kan väl säga att Sverige har genomgått en kulturrevolution på matsidan de senaste decennierna.
Inger har inte bara berättat om detta. Hon var med sina kokböcker och reportage i tidningen Gourmet en stark bidragande orsak till utvecklingen. Om Per-Albin Hansson skapade Folkhemmet och Ingvar Kamprad inredde det, så fick Inger Grimlund det svenska folket att återupptäcka
måltiden och få den att blomma. I denna bok kan man återuppliva glada minnen från krogbranschen, även en del verkligt aktuella, men här målas också upp spetsfyndiga händelser från dagens vardagliga samhälle. Inte minst skildras Ingers öppna och nyfikna möten med den yngre generationen. Det är kåserier som förmedlar en positiv framtidstro för oss i plus-åldern.
Piers Boreson,
aristolog och soppmålare