1909 beslöts att kvinnor fick väljas in i fullmäktigeförsamlingar i Sverige. Sällskapet för Moderata Kvinnors Historia uppmärksammar detta genom att lyfta fram några av de tidiga moderata kvinnorna i kommunerna, deras bakgrund och vad de åstadkom. I några fall invaldes kvinnor 1910, i andra långt senare.
Kvinnorna tillförde den kommunala politiken nya perspektiv, inte minst genom att de varit engagerade i många organisationer långt innan de kunde verka politiskt.
En del kom att få betydelsefulla positioner på grund av sin kommunala kompetens och kunde gå vidare till framskjutna platser i kommun, i partistyrelse eller riksdag. Några av dessa uppmärksammas särskilt, bland dem Sveriges första kvinnliga kommunalfullmäktigeordförande, Mary Reuterswärd i Arboga landskommun. Alla var de engagerade, självständiga, initiativrika och drivande personer färgstarka kvinnor i det kommunalgrå.
Boken Moderata Kvinnor i stad och kommun efter 1909 är en rik källa för den som är intresserad av kvinnors väg in i politiken, de svårigheter som mötte och hur de första kvinnorna banade väg för senare generationer.