"En berättelse som berör, väcker och fångar en." Denna mening delas av många inom radio och TV som intervjuat och träffat Arziv Suhak.
"Jag heter Arziv Suhak och jag är invandrare. Eller. Det beror på hur man ser det. Man kanske ska säga så här istället: Jag heter Arziv Suhak och jag är utvandrare. Eller. Jag heter Arziv Suhak och jag är både utvandrare och invandrare."
Jag var åtta år och det var vinter i Syrien. Inte Sverigekallt, men vinter. Mamma fick veta att morfar, som bodde i Sverige, dött. Nu skulle hon äntligen få chansen att resa till Sverige och besöka släkten. Men hon kunde inte lämna de yngsta av oss sju syskon.
Jag och mina två syskon fick följa med. Jag var åtta år och jublande glad. Jag skulle få flyga! Släkten kom för att ta farväl och jag tyckte att de grät lite väl mycket. Vi skulle ju bara vara borta ett par veckor. Det ingen berättade för mig var att vi skulle söka asyl när vi kom till Sverige.
I ett år gick jag i svensk skola och hann lära mig älska ett land som jag tyckte hade allt. Sen kom utvisningsbeskedet och med det fem år då jag och min familj tvingades leva skilda från varandra. Gömda hos snälla familjer som riskerade allt för oss. Vi fick inte träffa varandra och vi barn hade ingen möjlighet att få gå i skolan.
När de fem åren var till ända och vi kunde söka asyl på nytt, kändes det helt underbart. Men det blev inte riktigt så som jag hade tänkt.
Boken är berättat ur ett barnperspektiv. Arziv var knappt nio år när han skildes från sin familj. Släkt och vänner turnerade familjen mellan sig med ungefär ett års intervaller. Inga familjemedlemmar fick bo i samma hem samtidigt och Arziv var den som absolut inte fick träffa sin mor. Fem år utan skolgång och utan egentliga lekkamrater. Utan ett barnliv.
Arziv Suhak har med hjälp av författaren Agneta Wistrand Rosendal fått ned sin livsberättelse i boken ”Ingen himmel runt hörnet”. Agneta intervjuade Arziv och hans familj under ca ett års tid. Hon har tidigare givit ut böckerna:
Pianot i Wien (Nya Doxa, 2002)
Marionetterna i Prag (Nya Doxa, 2005)
Flickbok (Nya Doxa, 2010)