Åtvidaberg 600 år. En aktningsvärd ålder. Det måste firas och har så gjorts under året. Många har uppmärksammat jubilaren på olika sätt med upptåg, utställningar och böcker. Vi vet att vi inte är först på plan med en bok om Åtvidaberg. En mer officiell sådan har gjorts och vi har inga avsikter att vara dem jämbördiga i kunskaper om Åtvidabergs alla 600 år. Nej, vår bok kan kanske mer ses som ett komplement, eller lite som grädde på moset.
Tanken på en bok dök upp för ett par år sedan. Båda är vi hängivna ÅFF:are och just detta förde oss samman. Efter det oförglömliga avancemanget till Allsvenskan 2009 på Skytteholm råkade vi av en slump hamna på samma säte i tunnelbanan. Rusiga över att den allsvenska drömmen hade gått i uppfyllelse var det inte svårt att inleda ett samtal – trots att vi var helt okända för varandra.
Det gick en tid och vi sprang på varandra igen. Vi snackade fotboll och ÅFF:s möjligheter att hänga kvar, men ganska snart hittade vi även andra gemensamma referenser. Vi var båda intresserade av udda ting och företeelser, historia och att glo på gamla bilder – dessutom en stor och genuin kärlek till Åtvidaberg som ort. För Daniel som barndomsstad och för Christer en plats dit han åker så ofta han kan för att vara i sommarstugan. Där, i denna blandning av historienörderi och passion för Sockna, tog boken sin början.
Under arbetet med boken har vi haft förmånen att möta många människor med fantastiska historier. Och det ena mötet har lett till det andra. Alla vi pratat med har frikostigt bjudit på sig själva och det de haft att berätta. Ett stort tack till Er alla!
Boken blev en resa och K-spaning efter tider som flytt, och den tiden som är. Vi har inte försökt täcka in allt. I första hand ligger bokens fokus på 1930-talet och framåt och berättar om människor och händelser som kanske inte rymdes i den officiella historieskrivningen, men som ändå betytt något för att Åtvid är Åtvid. Inte i centrum, men i en annan del av Åtvid…