Här är boken som SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig" baserades på.
I början av förra seklet tröttnade en handfull stockholmskvinnor på den snuskiga och dyra maten hos handlarna. Under Anna Whitlocks ledning startade de en kooperativ affär där de kunde lita på varorna. Butiken ägdes av sina medlemmar och bara kvinnor fick handla där.
Men precis som i SVT:s dramaserie ”Fröken Frimans krig” blev det en dramatisk kamp. För hur gör kvinnor som varken har arbete, rösträtt eller egna pengar att bestämma över? När de dessutom får alla manliga handlare emot sig?
Svenska Hem blev Sveriges största kooperativa förening. Efter 10 år fanns fem butiker och över 3 000 medlemmar. Ellen Key, Selma Lagerlöf, Elin Wägner - ja "alla" den tidens kände kvinnor var med.
1916 slogs de samman med det då nystartade Konsum Stockholm. Efter några år var butikerna borta eller hade bytt namn. De kvinnliga föreståndare var ersatta med män och kvinnornas pionjärinsats glömd och begraven i KF:s arkiv.
Hur kunde det gå så?
Monika Björk och Eva Kaijser berättar om verklighetens ”Svenska Hem” som mot alla odds blev en framsgångssaga. Vi får möta de stridbara kvinnorna som drömde om en ny och rättvis värld och banade väg för det moderna svenska folkhemmet.
TV-seriens stridbara Dagmar (som görs av Sissela Kyle), pensionatsgästen Kinna och butiksbiträdet Tora har alla sina förebilder i verkligheten. För att inte tala om den lurande specerihandlaren Fritjof…
"En strålande dokumentation som ger oss ett viktigt bortglömt kapitel i vår historia... Boken är skriven i pigg medryckande stil, byggd på fakta som ofta förvånar läsaren av idag."