Ett år har gått sedan Åtvidaberg fyllde 600 år. Vår nya bok kan vi därför inte ursäkta med något sorts jubileum. Drivkraften denna gång har uteslutande varit kärleken till orten och alla fantastiska historier och karaktärer som dyker upp när man försöker skriva om kommunens nutidshistoria.
Historierna har kommit till oss på olika sätt. Dels hade vi efter den första boken ett flertal uppslag vi ville följa upp. Dessutom har alla möjliga människor kontaktat oss eller kommit fram i olika sammanhang med sina berättelser. Vid andra tillfällen snubblar man bara över en god historia, som när Christers dotter skymtade en ÅFF-flagga genom skyltfönstret i en cykelaffär i en av Stockholms södra förorter. Där inne hittade vi Mats, som visade sig ha en samling Åtvidabergsprylar i sällan skådad mängd. När detta uppdagades blev det en självklarhet att vi skulle skriva om honom.
Liksom förra boken är även del 2 en K-spaning med fokus på 1930-talet och framåt. Men boken är inte bara en tillbakablick, vårt hjärta klappar också för dagens Åtvidaberg. I boken plockar vi fram flera spännande saker som händer i nutid. I villasamhället Grebo finns till exempel ett blomstrande musikliv. I Åtvid har tyvärr
Simhallen och Sockertoppen tacklat av, men den lilla bowlinghallen har hälsan och detta berättar vi om
i boken. Vi skriver också om det urgamla bruket av smeknamn i Sockna, detta skick lever och frodas än idag.
K-spaning för oss är att lyfta fram fenomen som kanske inte alltid får den rätta uppmärksamhet vid
officiella historieskrivningar. För många är Åtvidaberg synonymt med Facit och ÅFF. Vi brinner för företeelser
som riskerar att glömmas bort, men som förtjänar att hamna i ljuset. Kanske inte alltid i centrum, men
i en annan del av Åtvid...