Illustratör: Mats Vänehem
ISBN: 9789163898051
Utgiven: 2017-05-03
Format: Ebok (EPUB)
Språk: Svenska
Genre: Skönlitteratur barn och ungdom
Med inspiration från Frans G Bengtsson har Martin Widmark brett på rejält i en serie mustiga rövarhistorier om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia. "Främlingens grav" är den andra delen i serien Halvdan Viking.
Halvdan bor i Östbyn sedan några år tillbaka. Egentligen skulle han ha följt med sin pappa på vikingafärd, men en allvarlig skada i foten gjorde att han blev kvar i byn, hos smeden Björn. Halvdan är liten till växten och haltar, men är ett geni på att skalda. Något som han får stor användning för på sina många äventyr, då det handlar om att vinna råbarkade vikingars förtroenden.I "Främlingens grav" får Halvdan höra talas om Främlingen som kom till Östbyn en blåsig höstdag för länge sedan. Och som efterlämnade en skatt, som grävdes ner någonstans på gravfältet, men ingen vet var. Halvdan smyger dit en natt, men han är inte ensam... Halvdan tas till fånga och när han väl får reda på vem som ligger bakom - och varför - så gäller det att rädda byn från förödelse. Och för att kunna göra det så måste han först hitta Främlingens grav. Och det snabbt!"Halvdan Viking" är en serie av Martin Widmark och illustratören Mats Vänehem. Så här säger Martin Widmark själv om att skildra vikingatiden: "Att skriva för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebar att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser var inte heller möjligt.
Halvdan Viking kan du fr o m våren 2017 träffa på Vikingaliv – Stockholms nya museum om vikingatiden. Vikingaliv är ett äventyr och en resa genom en av historiens mest mytomspunna tidsperioder. På Djurgården i Stockholm, mellan Vasamuseet och Gröna Lund, skapas en dramatiserad berättelse om vikingatiden anno 963, och Halvdan Viking och Meia visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.