Boken vänder sig till personer som är intresserade av att läsa om vävning, material, seder och bruk i ett historiskt perspektiv. Studier har genomförts med inriktning på äldre, handvävda bruksvaror bevarade bl. a. på museer och hembygdsgårdar. Även en stor inventering som genomfördes i ett flertal norduppländska hem ingick i studien. Författaren önskade få svar på vilka produkter som har vävts, var de har vävts och vilka tekniker och material har använts. Finns det några ortstypiska vävnader och/eller dialektala uttryck på tekniker och redskap var ytterligare frågor som ställdes. Frågorna fick svar och resultatet presenteras i ord och bild. Resultatet visar också att även om undersökningen handlar om Uppland kan man med all sannolikhet påstå att det lika gärna kan handla om hela Sverige och även på andra håll i världen.
För den som vill väva själv finns även beskrivningar till nya vävnader för en vardag i tiden inspirerade av det äldre materialet.
Här finns även artiklar om linet, fåren och ullen och den uppländska ryan skrivna av personer med specialistkunskaper inom respektive område.
Författaren har en gedigen utbildning och lång erfarenhet av handvävning. Hon har deltagit i samlings- och separatutställningar och har även tilldelats stipendier inom området handvävning. Författaren fascineras av den rika kunskap som fanns för den nödvändiga vardagen, där alla textilier framställdes hantverksmässigt.