Eva Wassén Eriksson har kommit att intressera sig för Clotilde von Höpken (1850-1934) och upptäckt att hon i det tysta medverkat till ett bättre liv för många. Hon valde för egen del att leva ett annat liv än det som förväntades av en förmögen adlig kvinna. Clotilde ville ha familj men inte gifta sig och vara beroende av en man. Men med många fosterbarn fick hon den familj hon önskade sig. Därför är det extra intressant att Eva med den här boken beskriver hennes liv och extraordinära sociala gärning för en bredare publik.
Eva vill även ge fosterbarnens efterlevande en möjlighet att ta del av livet hos Clotilde.
Som släktforskare vill Eva också visa vilken skatt som finns i våra arkiv. Det har varit en strävan att i möjligaste mån ha illustrationer från den tid som boken spänner över. Det har varit möjligt tack vare privata kontakter, fosterbarnens efterlevande och offentliga arkiv.
Boken beskriver ett liv i en tid som inte är så långt borta men som många inte alls känner till. Förutom om huvudpersonen Clotilde får vi bland annat veta mer om Bogesunds slott, Velamsund, Västergatan 3 i Göteborg, om fideikommiss, oäkta barn och fosterbarn.
Eva Wassén Eriksson har i hela sitt yrkesliv arbetat inom offentlig förvaltning som utredare, utvecklingsledare och chef. Hennes debutbok – Käre broder Edvard – i en emigrants fotspår kom 2015. Den första deckaren året efter - Det är så tyst omkring mig, med polisen Johanna Tranell som huvudperson. Eva återgick 2017 till emigrationstemat – Agenter, propaganda och motståndsrörelsen – faktorer som påverkade Amerikaemigrationen. Därefter har hon 2019 och 2020, på uppdrag av Brottsofferjouren Sverige, skrivit Våldet går inte i pension. En bok om våld i äldres nära relationer och Smärtsam närhet. En bok om våld i nära relation.