Psykisk ohälsa är allt mindre skambelagt att prata om men hur ska vården, omsorgen och samhället förändras för att fungera bättre och ge livskvalitet åt fler? Här har vi samlat texter av personer i olika åldrar med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, professionella och anhöriga, alla med olika bilder av psykisk hälsa och psykiatri. Här finns konkreta råd men också djärva visioner, sådant som går utanför dagens snäva ramar.
Dikter, serier, dokumentära skildringar – sätten att förmedla visionerna varierar. Vi är alla olika, och utan dig finns inget jag.
Att se tillbaka på psykiatrin historiskt ger avstamp för framtiden. Herman Holm, överläkare i psykiatri, skriver bland annat om hur det internationellt använda diagnossystemet DSM växte fram och har fått ett så starkt genomslag. Emma Wiklund, 20 år, berättar hur hon kämpat med psykisk ohälsa från tio års ålder utan att veta vad det var, och hur hon till slut fick tillbaka sin kärlek till livet.
Då psykisk ohälsa får allt större utrymme i det offentliga samtalet kan den här boken läsas av alla. För den som har möjlighet att påverka psykiatrin är boken ett måste.
RSMH har funnits i drygt 50 år och arbetar för att förbättra villkoren för personer med psykisk ohälsa.