»Det är en mänsklig rättighet vi har att få jord att bruka«, säger Lucia. »Den finns både i konstitutionen och i Bibeln. Min pappa trodde på regeringens löfte om en jordreform, men det var först när han klättrade upp på ett lastbilsflak som ni och ockuperade som han fick sin jord. Inget händer om vi inte gör nåt själva.«
Rätten till jorden är fundamental för de fattiga i Brasilien, ett land där makten är starkt knuten till just jordinnehav. De jordlösas rörelse, MST, stödde framgångsrikt vänsterns presidentvalskampanj år 2002 och maktelitens världsbild skakades om när Lula vann. MST går ofta helt frankt in och ockuperar obrukad mark. Men kampen stöter ofta på patrull och kampformerna måste ständigt förnyas. MST har en helhetssyn på vägen ut ur fattigdomen och satsar hårt på ekologi, jämställdhet, kultur och utbildning allt hänger ihop, menar de.
MST spelar nu med sina metoder en central roll som inspiratör för andra sociala rörelser i kampen mot nyliberalismen och har under flera år varit en av de viktiga krafterna bakom World Social Forum i Porto Alegre.
I Så länge det finns hunger varvas reportage med kommentarer och analys. Det är en lättläst och medryckande introduktion till globaliseringsdebatten utifrån en konkret verklighet i ett av världens mest ojämlika länder.FÖRFATTAREN: Lennart Kjörling har varit biståndsarbetare för UBV i Salvador under fyra år. Han föreläser ofta om MST runtom i Sverige. Detta är hans första bok. Tillsammans med Lasse Westman har han gjort en film om MST med samma namn som boken.