Kan ett helgon vara en förebild för dagens homosexuella, bisexuella och transpersoner?
Det har alltid funnits människor som inte passat in i den rådande mallen, på grund av kön, ras, sexuell läggning eller tro. Många av kyrkans helgon levde i en tid när de som kristna var avvikande, bröt mot normen och förföljdes för sin vägran att dölja sitt sanna jag.
Prästen Lars Gårdfeldt och fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin har velat lyfta fram några av dessa helgon inte som historisk kuriosa utan som verkliga ledstjärnor för oss, här, idag.
Varje månad har fått sitt helgon som också har utnämnts till skyddshelgon för någon av de grupper som idag förföljs på grund av sin sexuella läggning, i Sverige och övriga världen.
På fotografierna som åtföljer helgonberättelserna får modellerna gestalta helgonens liv, men vi får också ta del av de fotograferade personernas egna livsöden.
I likhet med bilderna i Elisabeth Ohlson-Wallins redan legendariska Ecce Homo-svit är fotona i H.O.M.O. en helgonkalender oerhört kraftfulla, sinnliga och känsloladdade.
H.O.M.O. en helgonkalender är en bok om sorg, utanförskap och vilsenhet, men också glädje, hopp och kamplusta. Allt i en spektakulär form som gör denna bok till en alldeles unik upplevelse för alla läsare.
FÖRFATTARNA: Lars Gårdfeldt är präst i Svenska kyrkan. Han är nu tjänstledig och skriver på sin doktorsavhandling. Han är en av få öppet homosexuella präster inom Svenska kyrkan och deltar i debatten kring tro och sexuell läggning.
Elisabeth Ohlson-Wallin har arbetat som fotograf och konstnär sedan 1980. Hennes större konstnärliga projekt omfattar bland annat den uppmärksammade och omdebatterade bildsviten Ecce Homo, samt utställningen