Tolv människor samlades året 1787 på ett tryckeri i London för att bilda en förening mot slaveriet. De blev naturligtvis genast utskrattade. Men fem år senare hade den lilla gruppen dragit igång den största bojkottkampanj som världen dittills skådat. 300 000 engelsmän vägrade att köpa slaveriprodukten socker.
Människorättsrörelsen hade därmed tagit sina första steg. Den hade visat sin kraft och den använde redan då de flesta av de medel som politiska aktivister gör än i dag: flygblad, rockmärken, affischer, massutskick av brev.
Adam Hochschild berättar den okända historien om ett antal modiga, engagerade och ibland närmast besatta människor som drev denna kampanj Thomas Clarkson, Granville Sharp och inte minst Olaudah Equiano, också kallad Gustavus Vassa, den förste f.d. slav som skildrade slaveriet inifrån i en bok.
Spräng bojorna handlar samtidigt om slaverisystemet och dess betydelse för världsekonomin. Den tecknar en chockerande bild av fasorna under slavjakten, på slavskeppen och på plantagerna.
En bok som i samma medryckande stil som succén Kung Leopolds vålnad skildrar mötet mellan något av det mest upprörande och något av det mest hoppfulla i mänsklighetens historia.
Adam Hochschild har skrivit en samvetsgrann och oupphörligt fascinerande bok om den brittiska kampen mot slavhandeln.
Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet