ISBN: 9789170613258
Utgiven: 2022-05-20
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Samhälle, politik och debatt
När det blir känt i en verksamhet att någon känner sig utsatt för kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier ska arbetsgivaren genast starta en utredning. Diskrimineringslagen är tydlig på den punkten och ställer därmed ett krav som kan upplevas som en svår uppgift, kanske alltför svår. Det är förhållandevis vanligt att den enskilda avdelnings- eller enhetschef som har ansvaret inte vet hur utredningen ska genomföras.
Den här handboken är formulerad för den som känner igen sig i den beskrivningen. Här presenteras ett sätt att utföra en utredning i en flerstegsprocess med bakgrund i de regelverk som gäller för arbetsgivaren, med en dos teori som avslutning. Förslaget till utredningsprocess är baserat på Diskrimineringsombudsmannens och Arbetsmiljöverkets rekommendationer och regler samt ett långt utredarliv, alltså en kombination av levd erfarenhet och formellt ställda krav.
I boken finns också en lista över vad man kan tänka på i relation till berörda personer: den som upplever en kränkning, den som är benämnd som kränkande och den som finns runt omkring och därmed blir ett sekundärt offer för en ogynnsam situation. Utgångspunkten för att utveckla den här utredningsprocessen har varit att presentera ett sätt att hantera utmanande situationer för att minska individers lidande och organisationers problem med diskrimineringsfrågor.
Finns även som e-bok: ISBN 9789176553251.
Anneli Häyrén är forskare vid Högskolan i Gävle och utredare vid Uppsala universitet med fokus på jämställdhetsfrågor. Hon disputerade 2007 på en avhandling om sexuella trakasserier och kränkande särbehandling i akademisk miljö och har efter avhandlingen fortsatt forska inom det området. Hon var under lång tid verksam på Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet, där denna handbok har tagits fram.