Marknad och politik

Villkoren för svensk ekonomisk politik har grundligt förändrats under de senaste femton åren. Sverige har blivit en fullvärdig medlem av den Europeiska unionen, skattesystemet har reformerats, finansmarknaden och många andra marknader har avreglerats, inflationen har pressats tillbaka, penningpolitiken har skjutits i förgrunden med en fristående riksbank, statsfinanserna har förbättrats och finanspolitiken har underkastats en ny budgetprocess med utgiftstak och saldomål.

Samtidigt präglas vår ekonomi av många problem, varav en del är välkända från tidigare epoker. Svårigheten att få fart på tillväxten i en mogen välfärdsstat, arbetslöshet, sjukskrivningar och annan frånvaro från arbetet, bristande rörlighet på bostadsmarknaden och anpassningen till internationella krav i miljöpolitiken är exempel på frågor som står i fokus för politik och debatt.

Den nya upplagan av Marknad och politik analyserar såväl ekonomins historiska utveckling som framtidens möjligheter och problem. Viktiga marknader som arbetsmarknad och finansmarknad får sina egna kapitel liksom vårt skattesystem och miljöfrågorna. De internationella aspekterna, inte minst de viktiga EU-frågorna, behandlas utförligt i tre kapitel. Boken ger en heltäckande bild av de viktigaste frågeställningarna i svensk ekonomi under 2000-talets första decennium.

Marknad och politik är en modern grundbok i nationalekonomi för universitet och högskolor. Den lämpar sig också väl för alla som behöver en djupare förståelse för vår ekonomis problem och framtidsmöjligheter.

Författare är, förutom redaktörerna Bo Södersten och Hans Tson Söderström, Lars Bergman, Karolina Ekholm, Klas Eklund, Magnus Henrekson, Bertil Holmlund, Johan A. Lybeck, Erik Norrman, Mats Persson, Lennart Schön och Staffan Viotti. Samtliga är högt ansedda akademiker med lång erfarenhet av forskning och undervisning inom sina respektive områden