Kjerstin Larsson beskriver och analyserar i denna bok de förhållanden som har betydelse för mellanchefers möjlighet att bedriva utvecklingsarbete i vård och omsorg. Hennes slutsats är tydlig. Det är viktigt att mellancheferna involveras och får ett ansvar för att organisera utvecklingsarbetet istället för att bli passiva utförare av strategier som bestämts av ledningen. Ofta vill ledningen att man ska jobba med frågor som är "inne", ledningen styrs av trender och ser inte alltid det som verksamheten är beroende av. Ett utvecklingsarbete som mellanchefer driver kan bli mer hållbart. Mellanchefen kan genom sitt ledarskap använda och skapa handlingsutrymme i verksamheten för utvecklingsfrågor genom att se till att tid och resurser utnyttjas på ett effektivt sätt.
Management- och ledarskapsforskningen har ofta ett individfokus, där inte sällan ledarens personliga egenskaper lyfts fram. I den här boken ligger istället fokus på de förutsättningar i form av tid, resurser, stöd m.m. som organisationen och omgivningen ger mellanchefer när de försöker att driva ett hållbart utvecklingsarbete. Här möter vi också fyra chefer som mitt i en stressad arbetsvardag utvecklat strategier för och skapat sig utrymme för att arbeta med metod- och utvecklingsfrågor.
Boken är avsedd att användas inom högskolor och universitet för de som utbildar sig inom vård, omsorg och socialt arbete. Den vänder sig också till yrkesverksamma chefer på olika nivåer inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården.