ISBN: 9789172234185
Utgiven: 2010-09-27
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Memoarer och biografier
Det var först efter föräldrarnas tidiga bortgång som frågorna började hopa sig. Det fanns en stor mängd gamla brev från hela världen samt fotografier och adressböcker med intressanta anteckningar. Och där fanns en kartong ombunden med snöre. Överst i kartongen låg den gula judestjärnan som judar hade tvingats bära på sina kläder i Tyskland och andra av tyskarna ockuperade områden.
Det här är berättelsen om Elli och Kurt Oppenheimer, hur de växte upp, utbildade sig, träffades och gifte sig. Hur livet efter Hitlers maktövertagande gradvis förändrades och så småningom tvingade dem att emigrera till Holland där de efter Tysklands invasion 1940 slutligen måste gå under jorden. Man får följa deras förtvivlade kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige, vad som hände deras närmaste familj och, framför allt, hur de i sista stunden räddades och kunde återförenas med släkten i Sverige. Den restriktiva svenska flyktingpolitiken belyses på olika sätt.
Bertil Oppenheimer är gift och har två vuxna söner. Han är auktoriserad revisor och delägare i revisionsbolaget BDO AB. Han har tidigare utgivit boken Företag i kris vad en styrelseledamot, aktieägare, advokat och revisor bör tänka på.
Bertil Oppenheimer berättar om sin egen tysk-judiska familj före, under och efter andra världskriget. Av det som hände en familj får läsaren en inblick i de europeiska judarnas livsöde, och mycket mera. De modiga ickejudiska holländare, som gömde Kurt och Elli Oppenheimer undan Gestapo, räddade gudskelov tillkommande Oppenheimergenerationer. Jag blev oerhört illa berörd av Sveriges antisemitiska invandringspolitik.
Överrabbin emeritus Morton Narrowe
En väl dokumenterad och spännande berättelse om hur en judisk familj kämpar för att komma undan nazisternas utrotningspolitik och förena sig med sina släktingar i Sverige. En skrämmande skildring av hur svenska myndigheter sex gånger vägrar familjen tillstånd att resa till Stockholm. Först när Tyskland förlorat slaget om Stalingrad och efter påtryckningar från en av det svenska näringslivets ledande män ändrar sig regeringen. I sista stund klarar sig författarens mamma och pappa undan den transport till Bergen-Belsen som tyskarna redan hade planerat.
Staffan Thorsell, f.d. chefredaktör för Expressen och författare till boken Mein lieber Reichskanzler om Sveriges kontakter med Hitlers Rikskansli