A99: Johanna Nivala
Formgivare: Tina Selander
Fotograf: Jonas Lindberg
Redaktör: Christina Wahldén
Formgivare: John Persson
ISBN: 9789172236004
Utgiven: 2014-12-03
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Samhälle, politik och debatt
Sårbarheten förstärks ytterligare då äldre generellt sett är mer isolerade än andra i samhället, till exempel saknar de det sociala nätverk som en arbetsplats ger. Dessutom innebär åldrande många kroppsliga och mentala förändringar. Det är svårare att ställa en korrekt diagnos, då symptombilden hos äldre kan vara otydlig. Skador och konsekvenser av övergrepp, såsom depressioner, sömnlöshet och benbrott kan enklare bortförklaras på grund av den drabbades ålder.
Trots att äldre blir allt fler i samhället finns det brister i skyddet av denna grupp. En central och viktig fråga att klara ut är vilken förmåga som krävs för att kommunerna ska kunna ta sitt ansvar för alla som drabbas av brott – oavsett ålder. Den naturliga följdfrågan är därför om kommunerna har den förmågan, alltså om det finns tillräckliga resurser, utbildad personal, en bra organisation som stöds av bra processer och system etc.
I syfte att öka kunskapen om äldres utsatthet för brott i samhället arrangerade Stiftelsen Tryggare Sverige, tillsammans med Uppsala kommun, en nationell konferens i oktober 2014. Den publikation som du nu håller i din hand är en konferensrapport för att uppmärksamma vad olika aktörer kan göra för att förebygga, identifiera och hantera när äldre drabbas av brott.