Det har gått 60 år sedan staten Israel bildades och mer än 700 000 palestinier tvingades på flykt. För en arbetarrörelse med frihet och jämlikhet som politiska ledstjärnor har solidariteten med såväl det judiska som det palestinska folket över tid varit stark. Nazisternas förintelse av sex miljoner judar under andra världskriget tillsammans med den sionistiska rörelsens nybyggaranda, den gryende demokratin och kibbutzrörelsens betoning på arbetsgemenskap skapade en stark solidaritet med den nybildade judiska staten. Men sexdagarskriget 1967 och den påföljande israeliska ockupationspolitiken innebar en omprövning för arbetarrörelsen.
I dag ockuperar Israel den palestinska Västbanken och har i strid med folkrätten byggt bosättningar och en mur på ockuperad mark. Gazaremsan hålls isolerad och den sociala situationen där är mycket svår. Israels och västvärldens isolering av de regeringar som följde på det palestinska valet 2006 har bidragit till att splittra det palestinska samhället.
I boken Israel och Palestina. 60 år i våra röda hjärtan har ABF och Broderskapsrörelsen bett ett antal personer ur arbetarrörelsen berätta hur deras egen bild av den israelisk-palestinska konflikten utvecklats över tid, samt ge sin syn på hur Mellanösternpolitiken borde utformas i dag. Vi vill bidra till ett öppet samtal om vad Sverige och arbetarrörelsen kan göra för att bidra till fred mellan israeler och palestinier.