Varför är människor så mycket mer sjukskrivna i vissa delar av Sverige? Detta hittills oförklarade problem utgör på flera sätt ett av de största hoten mot den generösa svenska välfärdsstaten.
Boken undersöker om regionala organisationskulturer på Försäkringskassan kan förklara problemet. Analysen baserar sig på ett unikt material - en enkätstudie av samtliga välfärdsinfriare på Försäkringskassan som handlägger sjukfallsärenden - samt ett femtiotal längre samtalsintervjuer.
Undersökningen visar att välfärdsinfriarnas politiska orientering mellan vänster och höger har betydelse för hur höga sjukskrivningarna är i olika län. Den visar också att ett omsorgsetiskt förhållningssätt hos välfärdens infriare kan minska sjukskrivningstalet. Omsorgsetiken problematiserar förhållandet mellan omhändertagande och egenansvar i välfärdsstaten - en brännande aktuell fråga.
"En politiskt angelägen fråga har fått en ytterst seriös vetenskaplig behandling."
Leif Lewin, professor emeritus i statsvetenskap
Helena Olofsdotter Stensöta är verksam som lärare och forskare vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg. Hon har tidigare gett ut doktorsavhandlingen Den empatiska staten (2004). Delar av denna studie har publicerats i Public Administration Review (PAR).