Formgivare: Jan Cervin
ISBN: 9789172321878
Utgiven: 2010-02-12
Format: Pocket
Språk: Svenska
Genre: Mat och dryck
Ät upp maten! Detta enkla och självklara råd är Marit Paulsens främsta uppmaning till oss konsumenter som i takt med att mat- och klimatlarmen avlöser varandra känner oss allt mer vilsna. Vi vill ju så gärna äta nyttigt och miljövänligt, men hur ska vi bära oss åt?Att producera mat är något av det mest energikrävande som finns. Statistiken säger att varje svensk kastar 100 kilo mat per år! Ofta för att "bäst före"-datumet passerat. I själva verket är det få varor som är så känsliga att de är farliga att äta efter det datumet, förutsatt att förvaringen varit riktig. Äter vi inte upp den mat vi bär hem från affären spelar det ingen större roll om den är ekoodlad eller kommer från ett storjordbruk på andra sidan jordklotet.Marit Paulsen är sedan många år tillbaka en av de mest välkända och stridbara rösterna i mat- och klimatdebatten. Hennes resonemang och slutsatser är ofta självklara och vardagskloka, men också kontroversiella. Här reder hon ut begrepp som ekoodlat, genmanipulerat, besprutat och konstgödslat och pekar på att den stora utmaningen ligger i hur vi ska kunna producera mat så att det räcker åt alla.