Välfärdens ohälsa: Naturlig mat ger naturlig hälsa, 2:a Upplagan

ISBN: 9789172411388

Utgiven: 2007-06-30

Format: Häftad

Språk: Svenska

Genre:

 

Naturlig mat ger naturlig hälsa

När Välfärdens ohälsa kom ut år 2002 var den ett pionjärarbete. Den svenska publiken fick för första gången ta del av ett evolutionärt perspektiv på sambanden mellan människans ursprungliga föda och dagens ohälsa. Den moderna raffinerade kosten sågs som en viktig orsak till de många resursslukande folksjukdomarna.

Sedan dess har bokmarknaden översvämmats med populära livsstilsböcker som ställt till förvirring och oreda.

Reviderad utgåva
Sedan Välfärdens ohälsa kom ut har ett stort antal nya vetenskapliga studier bekräftat de teorier som framfördes eller antyddes i boken. Den nya utgåvan är därför reviderad på en rad avgörande punkter.

  1. Det framstår nu allt klarare att människan under evolutionen anpassats till animalisk mat.
  2. Det animaliska fettet fungerar bättre än kolhydrater som energikälla och det spelar en viktig roll för vår försörjning med viktiga näringsämnen.
  3. De långkedjade omega 3-fettsyror (EPA och DHA) som ingår i våra cellers alla membraner, som styr hormonbalansen inne i cellerna och som spelar en avgörande roll för att vår hjärna skall fungera optimalt finns bara i animalisk mat. Att vi har en mycket begränsad förmåga att tillverka dem med växtoljor som råvara har bekräftats i en rad studier som publicerats sedan 2003.
  4. Under senare år har läkare visat att det går att bota fetma och ofta även diabetes typ 2 och en rad andra kroniska folksjukdomar om man kraftigt reducerar kolhydraterna i kosten och ersätter dem med animaliskt fett. Allt fler människor tillämpar denna kosthållning. De uppnår viktkontroll, får en normaliserad ämnesomsättning och återfår hälsa och välbefinnande.
  5. Det visar sig också att denna ursprungliga föda bland annat leder till minskade inflammationer i leder och blodkärl och ger en bättre balans.

Skapar reda i förvirringen
I sin nya form kommer Välfärdens ohälsa förhoppningsvis att skapa reda i den debatt som i massmedia blivit alltmer förvirrad under de senaste åren. Allmänheten måste få klart för sig att kostråden från våra hälsovårdande myndigheter till stor del grundas på ekonomiska intressen snarare än på vetenskap och beprövad erfarenhet.