Kunskap är makt, vilket betyder att med genetisk kunskap följer anspråk på makt över livet, människorna och tankarna. Men anspråk på makt möter motanspråk. Därför har genetisk kunskap alltid genererat konflikter. Dessa handlar sällan om genetiken själv. Istället handlar de om maktanknutna anspråk.
Hur fullständig är egentligen kunskapen som våra genetiska undersökningar ger? Räcker den till för att legitimera alla påståenden om hur vi skall leva våra liv? Vilken mat vi bör äta? Vilka barn som skall födas? Jag ogillar uppskruvade påståenden om hur viktig den nya genetiska informationen är för att människan skall leva ett gott liv. Medan kunskapen på vetenskapligt vis med nödvändighet är ofullständig, blir de associerade maktanspråken ofta överdrivet tvingande. Vad den nya genetiska kunskapen betyder för oss människor måste därför ständigt diskuteras.
I denna bok har jag samlat mina bidrag till denna debatt från de senaste trettio åren. Eftersom de genetiska konflikterna är långlivade är även de äldsta texterna relevanta idag.
Bengt Olle Bengtsson är professor i genetik vid Lunds universitet. Han har tidigare publicerat Genetik och politik. Berättelser från en vetenskap mitt i samhället (1999).