Antikrigsromanen framför andra i ny utgåva
Det som började som en sommarkarneval slutade som en slakt utan motstycke på slagfälten i Första världskrigets Europa.
Första utgåvan av denna roman kom två dagar efter Andra världskrigets utbrott. I förordet till den andra utgåvan som kom 1970 låter Trumbo siffrorna tala sitt entydiga språk mot krigets fasor:
En ekvation: 40 000 döda unga män = 3 000 ton kött och ben, 56 ton hjärnsubstans, 190 000 liter blod, 1 840 000 levnadsår som aldrig kommer att levas, 100 000 barn som aldrig kommer att födas.
Detta skrevs då Vietnamkriget rasade som värst. I dag känns boken otäckt aktuell igen. Det är det mest anmärkningsvärda med den, att den alltför ofta kommer att vara det. Men den innehåller givetvis en stark historia. Det är en roman av samma dignitet som På västfronten intet nytt eller Farväl till vapnen.
Den handlar om ett krig som skulle säkra demokratin i världen och om en man som drog ut i det i tron att det var ett äventyr. Johnny var en ung soldat och Johnnys eget öde kommer inte att lämna någon oberörd.
Dalton Trumbo (1905-76) tillhörde efterkrigstidens mest ansedda författare i USA, inte minst i Hollywood, där han verkade. 1947 föll han offer för antikommunisthetsen och fängslades och svartlistades. Trumbo skrev filmer som Exodus Spartacus och 1971 regidebuterade han med en filmversion av Johnny Got His Gun som boken heter i original. Den kom första gången 1939 och detta är den första svenska utgåvan på 16 år.