Småkyrkorörelsen var kyrkfolkets satsning att med frivilligt insamlade medel bygga kyrkor och driva gudstjänst- och församlingsliv i nya stadsdelar och tätorter.
Det var den 1 november 1946, som Göteborgs Småkyrkostiftelse bildades och blev räddningen för det kyrkliga livet under några avgörande decennier i Göteborgs kyrkohistoria. Resultatet blev 22 nya kyrkor för gudstjänster och som kyrkliga ”arbetscentraler” i den växande storstaden. Men Stiftelsen blev också
under en tid inspiratör och centrum för hela småkyrkorörelsen i landet.
I boken finns dokumentation av småkyrkoarbetets framväxt och utveckling, dess samarbetspartners och ideologiska bakgrund.
Vi får en presentation av småkyrkor i ord och bild.
Men här visas också att småkyrkoarbetets ledande principer om närhet, enkelhet och delaktighet är högst aktuella i dagens situation, när det skapas ”storpastorat”. Det handlar också nu om att ”bygga församling”, och för det behövs just det som den gången väcktes, frivilliginsatser och lekmannaengagemang.
Författaren Hans-Olof Hansson är sedan 20 år ordförande i Göteborgs Småkyrkofond, som fortfarande äger och förvaltar sex av Göteborgs småkyrkor.