Salt En världshistoria

Formgivare: Göran Skarbrandt

Översättare: Margareta Eklöf

ISBN: 9789173248853

Utgiven: 2003-09-01

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Historia och arkeologi

 
Salt är den enda sten som människan äter. Saltet är både nödvändighet och lyx och har genom historien varit det viktigaste konserveringsmedlet för olika födoämnen. Därför blev det också en av mänsklighetens mest eftersökta varor. Inkomster från salthandel har möjliggjort flera av historiens största byggnadsprojekt, som t.ex. kinesiska muren. Saltet har tidvis ansetts så värdefullt att det tjänat som valuta.
Mark Kurlansky har satt den kaxiga undertiteln »En världshistoria« på sin bok. Han övertygar oss snabbt om att den verkligen gör skäl för beteckningen. Salt är en oerhört bred, faktaspäckad och samtidigt färgrik historisk exposé, full av överraskande exempel och underhållande anekdoter.
Författaren rör sig obehindrat över alla världsdelar och hamnar också i Sverige där han bl.a. avslöjar surströmmingens hemlighet. Han berättar också om sådana för resten av världen obegripliga födoämnen och njutningsmedel som saltlakrits, kaviar (den svenska varianten) och snus.
Boken är rikt illustrerad med svart-vita bilder.

Salt har en egen hemsida: www.saltbook.com.

»Kurlanskys svindlande nya bok Salt innehåller mängder av uppenbarelser. Detta är sannerligen världshistoria sedd genom vita kristaller.«
New York Times Book Review
FÖRFATTAREN: Mark Kurlansky har tidigare bl.a. skrivit den nydanande och kultförklarade boken Torsk. Han är bosatt i New York.