Så talade Zarathustra

Översättare: Nikanor Teratologen

ISBN: 9789173273367

Utgiven: 2024-10-01

Format: Danskt band

Språk: Svenska

Genre: Filosofi och idéhistoria

 

Så talade Zarathustra är Friedrich Nietzsches mest personliga och djupgående verk - en filosofisk och poetisk skapelse som har fascinerat och utmanat läsare i över ett sekel.

Genom den gåtfulle profeten Zarathustra förmedlar Nietzsche sina banbrytande tankar om övermänniskan, viljan till makt och Guds död. Med ett språk som växlar mellan lyrik och kraftfull prosa, uppmanar Nietzsche oss att ifrågasätta etablerade värderingar och skapa våra egna.

"Människan är något som skall övervinnas", deklarerar Zarathustra och bjuder in oss till en resa mot själv­insikt och själv­övervinnelse.

Här presenteras Så talade Zarathustra i nyöversättning av Nikanor Teratologen och med ett initierat efterord av universitetslektor Anna-Lena Carlsson, och erbjuder därmed en ny generation läsare möjlighet att upptäcka Nietzsches visionära verk i all sin komplexitet och skönhet.

För alla som söker en djupare förståelse av människans inre värld och vårt förhållande till livets stora frågor, är detta verk en oumbärlig klassiker. Detta är en bok som fortsätter att inspirera, provocera och väcka nya tankar - ett mästerverk som talar direkt till själen och utmanar oss att bli skapare av våra egna värden.

Friedrich Nietzsche (1844-1900) var en tysk filosof, filolog, poet och kulturkritiker som har haft ett djupt inflytande på modern filosofi och idéhistoria. Nietzsches verk kännetecknas av en skarp kritik av traditionella moraliska värden, religion och samtidens kultur. Han introducerade banbrytande idéer såsom "Gud är död", "viljan till makt" och konceptet om "övermänniskan".

Bland hans mest kända böcker finns Så talade Zarathustra, Bortom gott och ont och Till moralens genealogi. Hans filosofi utmanade etablerade normer och uppmanade individer att skapa sin egen mening med livet.

Nietzsche menade att människan stod inför en kulturell omvälvning där gamla trosföreställningar inte längre kunde bära samhällsutvecklingen. Efter sin död har Nietzsche blivit en central referenspunkt för existentialismen, postmodernismen och flera andra filosofiska riktningar.