Vad innebär diplomati? 23 svenska diplomater berättar om personliga upplevelser av diplomati och de lärdomar dessa har gett. Likaså ger fem utomstående sina perspektiv på diplomati: Hans Corell om att vara chef i FN, Kai Hammerich om internationellt affärsfrämjande, Leif Lewin om nyttan av småprat, Michael Sochlman om Nobelprisets diplomatiska turer, Peter Walensteen om akademisk fredsdiplomati.
I 87 kapitel diskuteras höga och låga ämnen som tillhör diplomatens vardag, alltifrån bjudvanor och kroppsspråk till frågor som Vad kännetecknar en god diplomat? och finns UD år 2025?
Det blir mycket konkreta och personliga texter från världens alla hörn och om stora och små politiska händelser. Gemensamt för dessa ambassadörer och sändebud är att de är både goda och roande skribenter. Många av dem har formellt yrkeskarriären bakom sig, andra står mitt i den. För första gången samlas så mycket vetande inom en boks pärmar. Det är en läsning som förmedlar insikter som den vanlige läsaren normalt har svårt att få på annat sätt. Boken är lika mycket en god handledning för diplomater i yrkessituationen som för svenskar som arbetar utomlands och för politiskt intresserade.
Redaktionskommittén består av Kaj Falkman, Maud Kronberg, Peter Landelius och Lars Vargö.
Medverkande: Ann Wilkens, Bengt Rösiö, Birgita Karlström Dorph, Christer Sylvén, Eric Cornell, Erik Pierre, Eva Walder-Brundin, Folke Löfgren, Gun-Britt Andersson, Göran Hasselmark, Harald Hamrin, Hans Corell, Hans Gunnar Adén, John Hagard, Jan Mårtenson, Jan Ölander, Karl-Erik Norrman, Kaj Falkman, Kai Hammerich, Leif Lewin, Mats Bergquist, Maud Kronberg, Michael Sohlman, Peter Landelius, Peter Wallensteen, Ulf Dinkelspiel, Ula Gudmundson, Örjan Berner.