Boken ägnas en bransch i tillväxt den kulinariska turismen. Mat och dryck blir en allt viktigare anledning att resa och besöka intressanta mål som erbjuder lekamlig spis. Svenska regioner satsar alltmer medvetet på att bli attraktiva alternativ till Provence eller Toscana. Men dit är vägen krokig. I boken får läsaren möta entreprenörer som ägnar livet åt att driva kulinariska besöksmål. Här finns också matfestivaler och kocktävlingar. I boken skildras ett trettiotal besöksmål, där de drivande personerna intervjuas för att författarna ska få fram vad som egentligen driver dem. Det blir till en annorlunda resa utefter motorvägar, till skogs- och slättbygder, till slott och enkla stugor. Såväl bakgrund som ekonomiska förutsättningar varierar, engagemanget är dock gemensamt. Här framgår även hur landsbygden integreras i upplevelseekonomin, hur matvarornas närhet utgör en av förutsättningarna. Författarna lyfter fram hur nya perspektiv växer fram i Sverige av både ekonomisk och kulturell art. Boken är illustrerad. Håkan Jönsson är docent i etnologi vid Lunds universitet och ledande matforskare med inriktning på den gastronomiska utvecklingen, bl.a. manifesterat i boken Den gastronomiska revolutionen. Han är även preses i Måltidsakademien. Karin M. Ekström är professor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås och forskar om bl.a. hållbar konsumtion.