1900-talets sista årtionde var fyllt med dramatik. Sovjetunionens sammanbrott och övergången till marknadsekonomi i Ryssland och andra länder i Östeuropa hade påbörjats. Finansmarknaderna skakades av kriserna i Latinamerika och Asien.
Under ytan växte kritiken mot Världsbankens, WTO:s och IMF:s globaliseringspolitik som innebar att de fattiga länderna blev fattigare och de rikare ännu rikare. Missnöjet kom till ytan vid WTO:s möte i Seattle 1999 och har sedan dess utvecklats till en världsomfattande politisk rörelse.
I sju år var nobelpristagaren i ekonomi, Joseph Stiglitz, rådgivare åt president Clinton och vicepresident i Världsbanken. Han deltog i utformandet av USA:s och Världsbankens ekonomiska politik.
Stiglitz anser att kritiken mot globaliseringspolitiken är berättigad. De internationella finansorganisationernas politik de senaste tjugo åren har ofta förvärrat problemen i tredje världen. Ideologiska överväganden har gått före lösningar som gynnat de fattiga länderna. Stiglitz välkomnar därför den kritiska opinionen och ansluter sig till kraven på insyn, debatt och förändring av de institutioner som har makten över den ekonomiska utvecklingen i världen.
Globaliseringen och dess kritiker är en unik skildring inifrån maktens korridorer. En djupgående och insiktsfull boksom förklarar de omfattande bristerna i den globala ekonomiska politiken George Soros