EN AFRIKANSK SLÄKTKRÖNIKA
Året är 1797 och kungariket Segu blomstrar tack vare adelsmännens rikedomar och den starka krigsmakten som behärskar grannrikena. Men kampen om Afrika har börjat och Segu kan inte längre hålla sig utanför. Från öster kommer den nya religionen islam, från väster slavhandlarna.
Mitt i konfliktens väg hamnar Dusika Traoré, en av kungens mest betrodda rådgivare. Hans fyra söner förkroppsligar de olika krafter som splittrar deras samhälle. Den äldste sonen Tiekoro drar skam över familjen genom att överge sina fäders tro och bli muslim. Siga, en envis försvarare av de gamla traditionerna, blir handelsman. Naba kidnappas av slavhandlare och säljs till Senegal, där han döps till katolik. Malobali blir en sniken och halvhjärtad kristen.
Men i Segu har livet sin gilla gång eftersom kvinnorna håller ihop klanen. Vi hör deras stolta, högljudda röster och de känner livets realiteter bättre än sina äkta män och herrar.
Segu är en mäktig familjesaga, fylld av äventyr, kärlek och svek.
Maryse Condé, född 1937 på Guadeloupe, anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner, varav den senaste på svenska, Färden genom mangroven, hyllades av en enig kritikerkår.
Detta är en författare i Nobelprisklass. Dagens Nyheter
Den mest betydelsefulla romanen om svarta Afrika som utgivits på många år. The New York Times Book Review