I Saudiarabien är det nästan omöjligt för en kvinna att röra sig utanför hemmet utan en manlig förmyndare. Där tillämpas segregationen mellan kvinnor och män mest restriktivt i hela världen. I Saudiarabien gäller sharia, den muslimska lagen. Avrättningar, stympningar och offentlig piskning lockar stor publik.
Tina Thunander reste till islams supermakt för att undersöka hur kvinnorna lever och försöka förstå deras islam. Det är ett unikt och inträngande reportage från ett land där kvinnor måste täcka sina kroppar och ansikten med motiveringen att de inte ska skapa begär hos männen.
Att resa ensam i ett land där kvinnor är andra klassens medborgare, om de ens kan räknas som medborgare med tanke på att deras röster bara är värda hälften mot en mans i rättsprocesser, har öppnat dörrar jag aldrig vågat hoppas på. Under tre resor i landet har jag fått vänner och förtroenden som jag hoppas jag lyckats förvalta.
På ytan har Saudiarabien en del likheter med väst. Det finns både skyskrapor och shoppingcenter, men det är en avgrund mellan sätten att leva. Under ytan bubblar det av krav på förändringar. Moderna strömningar bryts mot ålderdomliga seder och religiösa föreskrifter. Den kommande generationsväxlingen vid kronan blir ett vägval: mot ett ännu mer religiöst styrt samhälle eller ett närmande till västliga värderingar. Under ytan har maktkampen redan börjat. Nyckelfrågan är kvinnornas position.
Tina Thunander är journalist på Sveriges Television och har tidigare gett ut boken Barnbrudar. I nöd och olust.