Gustaf Hellström var mycket mångsidig och det finns många aspekter att lägga på hans livsverk. Som utrikeskorrespondent och skönlitterär författare i fruktbar förening verkade han mitt i sin tid.
Hellström speglade den internationella arenan för den svenska allmänheten, allt sedan han i januari 1907 gick ombord på båten till England för att bli Dagens Nyheters korrespondent i London. Genom sina insatser som tidningsman har han säkerligen påverkat den nationella opinionen, bland annat genom sina uppmärksammade reportage från Frankrike och USA under första världskriget och från Nazityskland och Sovjetunionen under 1930-talet.
Hellström var liberalt sinnad humanist, och det var knappast någon tillfällighet att han verkade som Svenska PEN-klubbens ordförande under åren runt 1940.
Som skönlitterär författare kom han att räknas som en av de främsta i sin generation, vilket bekräftades genom invalet i Svenska Akademien 1942. Den långt ifrån harmoniska uppväxten i garnisons- och residensstaden Kristianstad, uppbrottet därifrån och vägen ut i stora världen skildras i den självbiografiska romansviten om Stellan Petreus. Hellström generationsroman Snörmakare Lekholm får en idé räknas sedan länge till de svenska klassikerna.