Alla vill ha demokrati och frihet. Men de är svåra att genomföra i praktiken. Tre före detta sovjetländer Georgien, Ukraina och Kirgizistan valde demokratins och frihetens väg i sina så kallade färgrevolutioner 2003, 2004 och 2005.
Nu har det gått tio år sedan Georgien satte stenen i rullning. Vad har hänt? Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén, med flera prisbelönta reportageböcker bakom sig, har följt de här länderna i flera år och gjort en mängd resor där hon försöker förstå deras svårigheter och problem, deras framsteg och bakslag, deras nu och förflutna. Hon har talat med folk i Georgiens mest oländiga bergstrakter, med gruvarbetare i Donetsk, med intellektuella i Bisjkek. Hon beskriver etniska konflikter, korruption och tillkortakommande, men också individens styrka och förmåga att klara sig i den hårda och orättvisa värld som är det postsovjetiska samhället.
Det torde vara svårt att på något språk hitta en bok som på 200 sidor ger en så nyanserad sammanfattning av de forna Sovjetrepubliker som jämte Ryssland och Vitryssland har de starkaste civilsamhällena. Hoppet ligger i den pluralism som ibland tar sig dramatiska uttryck. Men Laurén avstår från att spekulera i framtiden.
Torgny Hinnemo, Svenska Dagbladet