Den är tänkt för gymnasieelever som vill lära sig lite astronomi utöver det som ingår i grundskolans NO-ämnen och gymnasiets fysik. Den kan vara lämplig att använda som ett hjälpmedel vid ett projektarbete i astronomi eller något annat ämne som berör rymden.
Boken kan även användas som grundbok vid studiecirklar eller vid självstudier samt för dig som vill bli amatörastronom. Dessutom för fortbildning av lärare som inte tidigare i sin utbildning kommit i djupare kontakt med detta ämne. Boken har ett smidigt format, 16 x 22,5 cm (något större än A5), är ringbunden och tryckt i färg, 167 sidor.
I boken finns ett stort antal färgbilder på olika fascinerande objekt och innehåller även stjärnkartor för den som själv vill lära sig hitta stjärnor och stjärnbilder på stjärnhimlen.Boken innehåller en historisk tillbakablick och redovisar många av de stora upptäckterna som gjorts under åren. Vidare beskrivs olika utrustningar (kikare, teleskop m.m.) och andra hjälpmedel att hitta på stjärnhimlen. Andra kapitel handlar bl.a. om Jorden, Månen, Solen, Planeterna, Asteroider, Kometer, Stjärnor, Galaxer, Kvasarer och Svarta hål samt Kosmologi.
Boken berör även den spännande frågan: Finns det annat liv i universum? Den består av 28 kapitel och efter varje kapitel finns kontrollfrågor, webbuppgifter samt observationsuppgifter då läsaren själv skall hitta olika objekt, några utan hjälpmedel, några med kikare samt vissa med ett enklare teleskop.
Författare är Hans Thorgren, fil mag i bl.a. fysik och astronomi, med bakgrund som fysiklärare och rektor vid tekniskt gymnasium. Som nybliven pensionär är hans numera fullt sysselsatt med sitt favoritämne, Astronomi vilken inkluderar astronomistudier vid Uppsala Universitet, arbete som astronomiguide och föreläsare samt aktivt medlemskap i Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening.
Boken är recenserad på http://www.saaf.se/recensioner.php.