Under andra världskriget började Cambridge-professorn C S Lewis skriva en barnbok. Han var känd och älskad som författare och radioröst, men några år efter krigsslutet presenterade han en fantasivärld där djuren kunde tala och en häxa hade frusit allt till is, och han blandade kristna liknelser med grekisk, turkisk och romersk mytologi och sagor från de brittiska öarna.
Det blev början till ett av världens mest kända och lästa barnlitteraturverk, en svit på sju böcker som har blivit teater, radioteater, TV-serie och film många gånger om och som läses minst lika mycket av vuxna.
I Ett år med Aslan får vi läsa 365 korta avsnitt ur de sju Narnia-böckerna, ett för varje dag, och tänka vidare på alla de frågor om gott och ont, framgång och misslyckande, kärlek och hat, hopplöshet och försoning som berättelserna väcker. Här möter vi än en gång och i ett nytt ljus Lucy och herr Tumnus, Ripipip och Vita Häxan och så förstås Aslan själv.
För texturvalet och reflektionsfrågorna svarar Julia L Roller, Michael Maudlin och Cynthia DiTiberio.
C S Lewis, en av Englands mest kända kulturpersonligheter, var professor i litteraturhistoria i Cambridge, men bodde och arbetade mesta delen av sitt liv i Oxford. Hans böcker har gått ut i enorma upplagor och översatts till många språk. Hans litterära produktion var mångsidig romaner och essäer, religiösa och meditativa böcker. Inte minst känd är han för sin barnboksserie om landet Narnia.