Victoria Maria Benedictsson, född Bruzelius 6 mars 1850 i byn Domme i Fru Alstads socken i Skytts härad – död 21 juli 1888 i Köpenhamn (självmord), var en svensk författare och dramatiker. Hon skrev sina romaner under pseudonymen Ernst Ahlgren. Jämte August Strindberg anses hon som en av de främsta av 1880-talets realistiska författare. 80-talisternas motto var att föra problem under debatt, och ”chockerande” böcker avlöste varandra. Detta är i Skandinavien känt som det moderna genombrottet, och grundades till stor del av Georg Brandes tankar om litteraturens mening. I sina romaner skildrar Benedictsson äktenskapsproblematik och aktuella kvinnosaksfrågor.
OM PENGAR
Pengar är Victoria Benedictssons debutroman, och hennes mest betydande verk. Romanen bygger i mycket på hennes egna erfarenheter men var också ett, på sin tid radikalt, inlägg i den indignerade kvinnosaksdebatt, som bröt fram på 1870- och 80-talen.
Selma Berg är en naiv ung flicka med högtflygande drömmar om att en dag gå på konstnärsskola. Sexuellt ovetande och fylld av aningslösa romantiska föreställningar om vad ett giftermål innebär, övertalas hon att vid 16 års ålder gifta sig med en förmögen, betydligt äldre godsägare. Djupt chockad av sin bröllopsnatt och det vinningslystna bröllopsarrangemanget, finner hon sig själv fängslad i ett liv av sysslolöst välstånd. Hon finner tröst i vänskapen med sin kusin Richard, men när deras ömsesidiga känslor för varandra löper risk att blossa ut i en passion, ryggar hon tillbaka. Inte enbart med anledning av det omoraliska i att begå äktenskapsbrott utan också från den plötsliga upptäckten av sin egen kraftfulla sexualitet. Hennes utveckling från oskuldsfull flicka till insiktsfull mogen kvinna utgör kärnan av Pengar.