Hamnen i Le Havre är tyst och inlindad i en vilande söndagsbris. Sporadiska ljud studsar mot industriområdet utan att riktigt få fäste. De fordon som då och då passerar under den lugna himlen slukas upp av hamnens innandöme. De försvinner in i ett svart hål och det enda som lyckas klyva den vakande tystnaden är dova dån ur fjärran. Kvardröjande dofter från havet och fiskmåsars sökande skrin påminner om en värld utan betong, asfalt och stål.
Hamnarbetare slukas av den lika mäktiga som klaustrofobiska kulissen. Inte minsta spår av liv går att skönja bakom lyftkranar, märkliga torn och övergivna containrar. Ingenstans syns de till. I hamnområdets innandöme hörs endast industrilandskapets lugna andetag. Avsaknaden av rörelse gör det svårt att förstå att de trötta fötterna vilar i en gräsrondell i hjärtat av Frankrikes största hamn – och en av Europas största.
Att dra till sjöss är till följd av den moderna kapitaliseringen inte längre den romantiskt dimhöljda tillvaro som det en gång i tiden var. I dag består yrkeskåren av lågavlönade östeuropeiska och filippinska arbetare som tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. Vi får möta dessa, de obesjungna hjältarna på de sju världshaven, som större delen av året spenderar sin tid hundratals mil från sina familjer för att kunna ge dem något som liknar en dräglig tillvaro. Det är dessa män som är havets änglar.
Klas Lundström, född 1982, är författare och journalist. Sedan 2006 har han rapporterat från ett 20-tal länder världen över för olika svenska medier. Klas har sedan bokdebuten 2008 gett ut åtta reportageböcker, bl.a. om Östtimor, Nya Zeeland, Amazonas, svensk guldindustri och eurokrisen. Brinner för engelsk fotboll och tycker mycket om reklamfri radio.