Ingmar Bergman gjorde närmare sjuttio produktioner för bio och tv. Han satte upp över hundra teaterpjäser för scen och radio. Samtidigt var han gift fem gånger och fick nio barn. Och några av den tidens största skådespelerskor var hans älskarinnor.
Detta oerhörda tempo hade ett högt pris. Han befann sig ofta i ett tillstånd av ångest och rädsla och efter sig lämnade han bedragna fruar, övergivna barn och ständigt oroliga föräldrar. Samtidigt lyckades han bli både förstådd och förlåten. Och hyllad.
I sin bok berättar Thomas Sjöberg om mannen vid sidan av scenen och bortom schablonerna. Fram träder sonen, maken, älskaren, pappan. Och bråkmakaren Bergman. Det är en historia om häftiga passioner, om kärlek, sex och svek.
THOMAS SJÖBERG har gjort sig ett namn som författare till uppmärksammade böcker som kombinerar känsligt tecknade personporträtt med nya avslöjanden. Hans senaste bok, Carl XVI Gustaf Den motvillige monarken, är en av de mest omtalade svenska böckerna i modern tid.
"Är det då respekt- och skandalöst att [...] så indiskret hänga ut både Bergman och hans brudar? [...] Tja, det tycker inte jag. Dels eftersom Sjöberg skriver bra, dels eftersom förbindelsen mellan förförelse och kulturutövning är starkare än mellan sex och business"
Nina Lekander, Expressen
"[...] en seriös och ganska väldokumenterad genomgång [...] Sjöberg söker mannen bakom verket"
Leif Y Dahlberg, Gotlands Tidningar
"Sjöberg har gjort ett digert arbete för att få ett grepp om det privata livet hos Sveriges mest kände regissör. Och man behöver inte vara Bergmanfantast för att finna det intressant, hans privatliv med älskarinnor, fruar och barn bjuder till dramatik som skulle kunna vara en korsning mellan en såpopera och ett verk av Lars Norén."
Åsa Samuelsson, Norran
"Med stöd av en unik dokumentation i form av moderns dagböcker, brevväxling inom familjen, handlingar från arkiv och intervjuer med släktingar och andra personer som upplevt Bergman på nära håll får vi lära känna nya sidor av den världsberömde regissören."
Världens Historia
"Snaskigt och för närgånget? Absolut inte, snarare allmänmänskligt om det som berör oss alla."
Elin Persson, Femina